Barion Pixel

Szőlővel az érszűkület ellen

Milyen hatása van a szervezet számára oly fontos polifenoloknak, melyek a szőlő héjából, magjából  származnak?

A fenti címben az érszűkület megoldását keresve elsősorban a szőlőt és színes bogyós-gyümölcsök fogyasztását javasolják a kutatók. Közismert, hogy a szőlőt és termékeit fogyasztók táborában kisebb az érszűkületben szenvedők száma, amit a vizsgált borokban oldott polifenol vegyületeknek tulajdonítanak. Az érszűkület már az ókorban ismert volt. A betegség egyik oka a zsíros ételek mellett a stressz, a dohányzás, elhízás, ülő foglalkozás miatti mozgáshiány stb. A pangó visszerek okozta mélyvénás trombózis, érszűkület, szívkoszorúerek életveszélyes betegségei alakulhatnak ki, amelyek növelik a szívinfarktus kockázatát. A magas koleszterinszint az erek szűkületét okozó lerakódásokhoz stroke és agyvérzéses halálokokhoz vezethetnek. Minél finomabbá aprítunk, egy gyümölcsöt annál könnyebben felszívódik.

A szervezet számára fontos polifenolok a szőlő héjából, magjából származnak, de csak akkor hasznosulnak, ha oldott formában a véráramba kerülve (beoldódva) eljutnak a kritikus állapotban lévő sejtszövetekbe, vagy megakadályozzák a zsírfehérjék káros mértékét, plakkok (telített „szilárd”zsírok) sima izomszövetbe beépülését.

Szentgyörgyi Albert a C-vitamin felfedezésével rávilágított a vitaminokhoz hasonló (P-vitaminnak nevezve) jellegű polifenolok antioxidáns hatására. Ezek a fenolos összetevők regenerálják, stabilizálják a gyorsan oxidálódó C-vitamint, így a polifenolok hiányában szervezetünknek nagy mennyiségű szintetikus aszkorbinsavra van szüksége. Az csak a későbbi kutatások eredménye, hogy a több ezer fenolos vegyület közül melyek és miként hasznosulnak, hatnak a szervezetünkre.

A polifenoloknak a nem kívánatos baktériumokkal, vírusokkal szembeni hatását is kimutatták a borok esetében, ami a tanninok, polimerizációs fokától is függ. A kb. 10 molekulából polimerizált szőlő önotannin baktericid hatása ezerszer nagyobb, mint az egyszerű polifenoloké. A kutatások feltételezik, hogy nem a polifenolok összmennyisége fejti ki hatását, hanem inkább ezeknek a polifenoloknak az egyes összetevői. A tudósok feltételezik, hogy a polifenolok a bélben alkotóelemeikre bomlanak, és ezután jutnak a vérerekbe. Növelik a kapilláris erek falának ellenálló képességét, csökkentik a hajszálerek falának áteresztőképességét, azáltal, hogy az érfalat védő poliszaharidok lebontását gátolják. A vörös színanyagok (antocianinok) a gyomorsav hatására hidrolizálódnak, azaz a cukor molekulák leválnak és a keletkező antocianidinek erősebb baktericidhatásúak.

A mikrobák és enzimjei, vírusok fehérjéi a szőlő eredetű tanninokkal (önotannin) komplex vegyületeket képezve hatástalanná válnak (inaktiválódnak) és kiürülnek a szervezetből. Hatásosabbak, mint más növényekből származó polifenol kivonatok, mivel stabilabb komplexeket képeznek, teljes értékűek és az eddigi legerősebb antioxidáns, szabadgyök megkötőnek tartják például a szőlőmagban található tanninokat, melyeknek az ORAC értéke a C- és E-vitaminnak több tízezerszerese.

A VINISEERA szőlőmag mikro-őrlemény étrend-kiegészítő az eddigi visszajelzések szerint számos esetben hatékony volt a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél és érszűkületeseknél.