Az olajtök (Cucurbita Pepo) magjából nyert sötétzöld színű olaj jó terápiás hatása miatt régóta szerves része a népi gyógyászatnak, és a modern orvostudomány körében is nagy elismerésnek örvend. A kíméletes módon sajtolt tökmagolaj rendkívül gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Nagy mennyiségű magnézium, kalcium, kálium, szelén, cink, réz, vas, foszfor, mangán, Omega zsírsavak, B-vitaminok, F-vitamin, D-vitamin, koenzim-Q10, magas E-vitamin, delta-7 fitoszterol, alfa-, béta tokoferol tartalma van.
A tökmagolaj támogatja az érfalak rugalmasságát, segíthet szabályozni a megemelkedett koleszterinszintet, ily módon elkerülhető vele a szívinfarktus kialakulásának veszélye. Csökkentheti a prosztata megnagyobbodását, ezáltal fontos szerepe lehet a prosztatarák megelőzésében, és kiválóan alkalmazható hugyhólyag problémák (nehéz vizelés, felfázás) esetén. A gyomorfalon képződő olajos filmréteg által csökkenthetők a gyomorbántalmak, enyhítheti a hasi görcsöket, puffadást, émelygést, így a reflux és egyéb fekélyes emésztőrendszeri gondokkal küzdők számára is segítséget nyújthat. Gyomor-savmegkötő hatása régóta ismert. Erősítheti az idegrendszert, mert segíti az idegsejtek regenerálódását, így növelheti a szellemi és fizikai teljesítőképességet. A zöldes színű olaj támogatja az immunrendszert és szerepet játszhat a terhesség korai szakaszában fellépő spontán vetélések kivédésében, a magzat idegrendszerének kifejlődésében. Fiatalító hatása miatt népszerű olajesszencia, a bőrre is jótékonyan hat, kisimítja, táplálja azt magas E-vitamin, Q10-koenzim és cink tartalmának köszönhetően.
A tökmagolaj nem gyógyszer, csak egy természetes élelmiszer, így hatását nem máról holnapra, hanem hosszú távon és személytől függően, egyéni módon fejti ki. Az ajánlott fogyasztási javaslatot betartva nincs ismert mellékhatása.