A csontritkulás természetes csodaszere. Megállíthatja a csontszövetek leépülési folyamatát, és segíthet azok visszaépítésében. A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba. Gazdag aminosavakban, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, vasban, B6- és E-vitaminban. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető vele a trombózis és az embólia kialakulása. A mákolaj rendszeres fogyasztása normalizálhatja a vér koleszterinszintjét. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, enyhén altató hatású lehet. Növelheti a szellemi teljesítőképességet. Régóta ismert, hogy lassíthatja az öregedési folyamatokat, és fokozhatja a szervezet védekező mechanizmusát. Remek hatással lehet az ízületi kopásra valamint a sebek gyógyulására. Gazdag vasforrás, ezért vegetáriánusok, idősek, gyerekek, várandós kismamák, vagy vérszegénységben szenvedők számára is ideális lehet vaspótlásra. Kimondottan finom ízű olaj.
A mákolaj nem gyógyszer, csak egy természetes élelmiszer, így hatását nem máról holnapra, hanem hosszú távon és személytől függően, egyéni módon fejti ki. Az ajánlott fogyasztási javaslatot betartva nincs ismert mellékhatása.