Barion Pixel

Sajtófigyelő: Fókuszban a szőlőmag!

2012-ben is számos magazin és folyóirat foglalkozott a szőlőmag gyógyhatásával. Íme egy kis visszatekintés…

1. A legutóbbi HERBÁCIÓ népigyógyászati magazinban (2012/4) a Pesto recepteknél (54. oldal) olvashatjuk: „Szőlőmag és fenyőmag Pesto: Két rész teljes értékű szőlőmag őrleményt és egy rész fenyőmag őrleményt szőlőmagolajjal krémesítünk..” A szerző ajánlata és részletes leírása megerősíti az általunk hirdetett egészségmegőrző hatásokat.

2.  A Borászati Füzetek tudományos szaklap (2012/5.) kutatási mellékletében olvashatunk egy „hungarica” korai érésű szőlőfajta, a Turán borának magas polifenol tartalmáról, rezveratrol és színanyagairól. A kutatási eredmények szerint a kémiai összetétel szoros összefüggést mutat az íz-zamat gazdagság és a bor testessége között. E közlemény alátámasztja, hogy a mikro-őrlésű VINISEERA termékek  alapanyagaként szolgáló, festőanyagokban gazdag, magyar nemesítésű  szőlőfajta, a Turán mint nem csak borként, hanem annak magja könnyen felszívódó mikro-őrleményként is szolgálhatja az egészségünk megőrzését!

3.  Az  ÉLELMISZER Tudomány Technológia szakfolyóirat (LXVI. évfolyam 2012. 4. száma) első cikkének szerzői bevallják, hogy az élelmiszer-tudomány kevéssé kiaknázott területe az antioxidáns hatású, természetes anyagok közül a növényi polifenolok tanulmánya, mely a nemzetközi kutatás fő területe ma. Ezek a redox, szinergens és egyéb hatások miatt egymást regenerálni képes partnerként fokozottan hatékonyak. Képesek kölcsönhatásba lépni a kulcsszerepet játszó fehérjékkel vagy peptidekkel, amelyekre gyakorolt hatásuk például a kardiovaszkuláris és degeneratív megbetegedések, vagy a rák és a diabétesz megbetegedések megelőzését segíti.

A közlemény a szabadgyökök leküzdésében szerepet játszó C és E-vitamin, valamint karotinoidok mellett hivatkozik a 20 éve ismert „francia paradoxon”, azaz a mediterrán diéta megállapításaira, így a táplálkozással foglalkozó és egészségügyi reklámok megbízhatóságának kérdéseire.

A fentiek olvasása alapján örvendetes lenne, ha nagyobb támogatást kapna a polifenolok élettani szerepének hazai kutatása, így az általunk forgalmazott VINISEERA termékekkel kapcsolatos eddigi kedvező tapasztalataink is további megerősítést nyernének. A cikkekben leírtak megerősítik feltételezésünk, mely szerint a káros oxidációért felelős szabadgyökök mellett a zsírfehérjék (koleszterinek) szabályozásán kívül a fehérje alapú patogén mikroorganizmusokat, enzimjeiket, a gyulladásos folyamatokat és káros sejtburjánzásokat a csersav, tannin jellegű polifenol-vegyületek az állati-bőrcserzéshez hasonlóan semlegesítik, kicsapják (denaturálják). Mindezeknek a kevésbé ismert biokémiai folyamatoknak következménye, hogy megakadályozzák az érfalak rugalmatlanságát, beszűkülését, elzsírosodását (meszesedését). Így szükségtelenné válhatnak a vérzékenységet okozó véralvadásgátlók és egyéb gyógyszeres és szintetikus molekulákra szorítkozó kezelések. A molekuláris rákterápia is hajlik a természetes kezelések elfogadására, hiszen a sugár- és kemoterápia sejt- és szövet-pusztító hatása (mellékhatás) helyett a természetes anyagok és vegyületeik komplex hatásai kedvezőbbnek bizonyultak. Példa erre a természet közelében élő népek vagy a vegetáriánusok táplálkozásának védő hatása, mely a stresszes, nagyvárosi életmódot folytatók számára példaértékű lehet.