Barion Pixel

Helyettesítheti-e a vörösbor a szőlőmag fogyasztását?

A resveratrol tartalmú borok mértékletes fogyasztását előnyösnek tartják, azonban a bor alkoholtartalma  ennek  határt szab, és emiatt erősen korlátozott a fogyasztható bor mennyisége.

A szőlőmaghéjban hatféle procianidint azonosítottak, ezek a katechin ls az epikatechin dimer- és trimerjeiből  állnak. A galluszsavnak a B2 procianidinnel és epikatechninnel képzett észtere az egyik leghatékonyabb  szabadgyökfogó anyag, amit eddig csak a szőlőmagban mutattak ki. A széles hatásspektrumú oligomer  procianidin (OPC) vegyületek képesek az oxidációs folyamatokat – a hidrogéndonor képességüknél fogva –  megállítani, ezért számos betegség megelőzésében, kezelésében van fontos szerepük. A szöveti fehérjékhez,  így a kollagénhez kötődve, késleltetik az öregedési folyamatokat, a vérerek falát erősítik, rugalmassá teszik,  ezáltal javul a vérkeringés, csökken a vérnyomás.

Az OPC vegyületek gátolják a gyulladási folyamatokért felelős ciklooxigenáz-1 (COX-1) és hidroxiperoxidáz enzimeket, melyek tumor növekedést okozhatnak. Továbbá megakadályozzák a hisztamin, a vérrögképződést és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását az ismert preventív hatásuk következtében. A vér oxigéndúsabbá válhat, mivel hemoglobinja nem tapad össze.

A szőlő magban és héjban jelenlévő resveratrol hatásának eredményeként a „francia-paradoxon” szerint a dél-franciáknál a fokozott vörösborfogyasztás és zsíros étkezés ellenére ritkább az érelmeszesedés, mint az észak-franciáknál és más országokhoz viszonyítva. A resveratrol tartalmú borok mértékletes fogyasztását előnyösnek tartják, azonban a bor alkoholtartalma ennek határt szab és emiatt erősen korlátozott a fogyasztható bor mennyisége. Érthető módon a gyógyszeripar igyekszik a hatóanyagokban dúsított hatásos termékeket előállítani, megküzdve az alternatív természetgyógyászattal.

A szőlő vagy bor fogyasztása esetén csak kevés hasznosuló hatóanyag szívódik fel az emésztőcsatornában, ezért készítenek extraktumokat, illetve őrleményt a szőlőmagból. A kivonatok drágák, a hagyományos őrlemények a megrágott maghoz hasonlóan durvák és csak részben szívódnak fel. A teljes kiőrlésű szabadalmazott eljárással a 10-20 mikron méretű finom lisztszerű szőlőmag könnyen felszívódik.

Az újabb amerikai rákkutatási eredmények megállapították, hogy a szőlőmagban található polifenol vegyületek a klinikai vizsgálatok során 24 óra alatt elpusztították a leukémiás sejtek 76%-át. A tudományos cikk részletesen foglalkozik az eddigi eredményekkel. Erről bővebben lehet olvasni az Interneten angol nyelven a „grape seed extract” kifejezésre keresve.