Barion Pixel

Mi az az ORAC érték?

A Délinfó reklámújságban megjelent hirdetésünkre számos érdeklődés érkezett az ORAC-érték  értelmezését illetően. Ismét egy új minőségi jellemző, amit az USA-ból vettünk át.  Nos, az ORAC-érték (angolul: Oxygen Radical Absorbance Capacity) egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, mely arra hivatott, hogy az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának (szabadgyök lekötő képességének) mértékét jelezze.  Szervezetünk túl sok szabadgyöknek van kitéve: a belélegzett szmog, UV-sugárzás, helytelen táplálkozás, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és nehéz fizikai megterhelés miatt. A polifenolok, tanninok, csersavak a leghatásosabb láncreakciós szabadgyök csökkentők, semlegesítők, szervezetünk „rozsda gátlói” és ezáltal jelentősen segíthetnek megakadályozni az emberi sejtek és szövetek károsodását. Francia kutatások alapján a szőlőmagban a polifenolok ill. az OPC-k (vitaminokkal analóg) antioxidáns hatása 18,4-szer erősebb, mint az egyébként fontos C vitaminé, és 50-szer erősebb az E vitaminnál. Az összetapadt vörösvértestek az antioxidánsok hatására szétválnak, így több oxigént és tápanyagot képesek a sejtekhez eljuttatni, egyben jól méregtelenítenek. A bőrcserzéshez hasonló hatást feltételezve a szervezetben szabályozzák a DNS-t, vagy semlegesítik a káros és rossz fehérjéket; mikrobákat, azok enzim- és a zsírfehérjét is. A porított „teljes kiőrlésű” szőlőmag nagyobb mennyiségben tartalmaz még rostanyagot, szénhidrátot, fehérjét, esszenciális zsírsavakat, nátrium, kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, mangán, réz, cink, bór, molibdén és egyéb nyomelemeket is.

A polifenolok táplálkozásunkban a ma legtöbbet emlegetett természetben előforduló, hatásos szabadgyök semlegesítő antioxidánsok, melyek szőlőben, szőlőmagban, gyümölcsökben, zöldségekben, gyógynövényekben, ehető-magvakban, gyógy-gombákban, teákban, stb. és számos egyéb készítményben találhatók. Az eddig ismert szakirodalmi adatok szerint a Föld összes növénye közül a szőlőmag az egyik leggazdagabb forrása a polifenoloknak (katechinek, epikatechinek, quercetin, rutin, rezveratrol, stb.) Ezek az élettanilag fontos polifenolok oligomer-proantocianidok (OPC-k) és flavonoidok borelemzési adatok alapján a szőlőmagból és héjból csak kis mértékben oldódnak ki, a magból azonban hatékonyan hasznosíthatóak. Amerikai és német vizsgálatok szerint maximális ORAC-értékkel rendelkezik.