Barion Pixel

2016

Új Évet kezdünk itt a honlapunkon is számos jó kívánsággal a minket meglátogatóknak.

A néphagyomány szerint az apró magvak év eleji fogyasztása szerencsét, pénzt és jó egészséget hozhat. Ilyenkor a lencse, mák, és talán a szőlőmag mikro-őrlemény fogyasztása fokozottan javasolható. Egészségünk szempontjából megújulást hozhat az eddigi irodalmi adatok és számos személyes tapasztalat alapján a szőlő és finomra őrölt magja.

A szőlőt (Vitis vinifera) évezredek óta nagy becsben tartják, nem csak táplálkozási, de gyógyászati szempontból is. Az egyiptomiak már 6000 évvel ezelőtt előszeretettel fogyasztották, és számos görög filozófus is magasztalta erejét – persze utóbbiak főleg bor formájában preferálták. Az Európában élő népi gyógyászok a szőlőből készült kenőccsel kezelték a bőr- és szemproblémákat, a szőlő levelével állították el a vérzést, gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatása miatt is előszeretettel használták, sőt még aranyér kezelésénél is nagy hasznát vették. Éretlen szőlővel enyhíteni tudtak a torokfájáson, szárított formában pedig székrekedés esetén használták. A szőlő mára a természetes gyógyászat egyik legfontosabb alapanyagává vált, s többek között olyan komolyabb betegségeket kezelnek vele, mint a rák, a kolera, a himlő vagy a máj és a vese elégtelenségei.

Őseink nagy valószínűséggel már tapasztalati úton tudták a titkokat és még télire is tettek el fellógatva szőlőfürtöket.

De mitől is ilyen hatékony a szőlő? Elsősorban a benne található, a világ egyik legerősebb antioxidánsának tartott OPC-nek (oligomerikus proanthocianidin) köszönhetően. A klinikai vizsgálatok és a fogyasztói tapasztalatok is azt mutatják, hogy a szőlőmag kivonata hatékonynak bizonyul szinte minden területen, az érrendszeri problémáktól a rákon át a bőr öregedésének lassításáig.

Tehát a házi természetgyógyászatban úgy tartották, hogy a szőlő növény minden része gyógynövénynek tekinthető és ma is számos gyógy-készítmény és kozmetikum alapanyaga, amit a patikában ajánlanak.

A szőlőmag mikro-őrlemény és szőlőmagolaj rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a vérben fellelhető antioxidánsok mennyiségét. Az antioxidánsok legfőbb tulajdonsága, hogy hatástalanítják a szervezetben felgyülemlő szabadgyököket, vagyis azokat a molekulákat, melyek roncsolják sejtjeinket, és szerepet játszanak az öregedési folyamatokban, emellett számos megbetegedés kialakulásáért valamint a kísérő tünetek súlyosbodásáért is felelősek.

Egyre több hasonló megállapítást olvashatunk az interneten magyar és külföldi szerzőktől. Továbbra is gyűjtjük a személyes tapasztalatokat, melyekről időnként beszámolunk itt a honlapunkon, melyeket ezúton is köszönünk.

Kívánunk jó egészséget és hosszantartó boldog, vidám életet az elkövetkezendő évekre!

Sárkány Péter és társai