Barion Pixel

Házi kozmetika szőlőmagolajjal

házi kozmetika szőlőmagolajjalEgyszerű és nagyszerű praktikák, melyeket érdemes kipróbálni…

A hazai extra szűz (csak a hidegen sajtolt) szőlőmag étolaj egészségre gyakorolt jótékony hatásairól eddig is sokat hallottunk. Vajon tudjuk-e, hogy a szőlőmagolaj hatékony test- és bőrápoló, masszázs- és fürdőolaj-, hajolaj, mellyel helyettesíthetünk számos import kozmetikumot?

A drága külföldi készítményeket (melyek eredetéről, kinyeréséről keveset tudunk) kiválthatjuk kiváló minőségű magyar termékekkel. A nálunk nem őshonos növényi olajakat; olívaolaj, kókuszolaj, jojóba, stb. helyettesíthetjük  hazai szőlőmagolajjal, mely hatékony hidratáló és kondicionáló, felülmúlva flavonoidok, A és E-vitamin,  Omega-6 tartalmában. Megoldást jelenthet például hajvékonyodás, hajtöredezettség, hajhullás vagy korpás fejbőr esetén. Táplálja a bőrt, a hajszálakat azáltal, hogy jól megőrzi a nedvességtartalmat (jól hidratál). Felhasználhatjuk a szokásos hajszeszünkben, férfiaknál a borotválkozás utáni arcvízbe néhány cseppet keverve. Az eddigi tapasztalatok szerint az őszülést okozó folyamatokat is mérsékeli, ha pedig szőlőmag mikro-őrleménnyel keverve használjuk, akkor barnásan színező hatású lehet. Egyesek szerint bedörzsölve serkenti a hajnövekedést, melynek hátránya, hogy sűrűbben kell fodrászhoz menni. Más tapasztalat szerint, a szőlőmag étolajat és étrend-kiegészítő mikro-őrleményt fogyasztóknak a haja és körme is erősödött és kevésbé töredezett. Bőrkeményedések, repedezett, pikkelyes bőr, körömbenövések esetén is puhító hatású.

A hidegen sajtolt olajokat úgy is megkülönböztethetjük az iparilag kivonatolt, extrahált olajoktól, hogy jellegzetes illatuk és ízük van. Ezért javasoljuk, hogy akár a kedvenc kölnivel, parfümmel, vagy más illóolajjal illatosítva használjuk. A hidegen sajtolt szőlőmagolajban található számos ma még ismeretlen bioaktív és antioxidáns hatóanyagok hatásukban megvédenek a káros UV-sugaraktól, öregedésgátló (anti-aging), antibakteriális (pattanások) hatásúak. Nemzetközi kutatási adatok szerint, kiemelkedő a szabadgyök semlegesítő és immunrendszer erősítő hatása a szőlőmagban található ma még alig ismert hatóanyagoknak, melyek számát 4 000-re becslik.

Kozmetikusokkal együttműködve további kísérletek folynak a hazai krémek, készítmények kifejlesztésére, de házilag is javíthatjuk a kedvelt termékek hatását, ha néhány csepp szőlőmagolajjal összekeverjük.

 

 

Újdonságként foglalkozunk egy univerzális napolaj, napkrém és napozás utáni kozmetikum kifejlesztésével, melynek együttes és sokoldalú hatása egyedülálló lehet. Annyit elárulunk, hogy az eddigi vizsgálatok alapján bőrtápláló, leégés-gátló és a szúnyogok, kullancsok, csípős legyek, darazsak távoltartásában nyáron a szabadban tartózkodóknak jelentene nagy biztonságot és segítséget.

A hidegen sajtolt szőlőmagolajok tesztelése során jelentős különbséget találtak a bírálók. Hasonlóan az olívaolaj versenyekhez tervezzük a talán világon első szőlőmagolaj versenyt, melynek során kiválaszthatjuk a legjobbakat, hiszen jelenleg óriási különbségek vannak a színük, beltartalmuk, értékük és előállítási-technológiájuk szerint.

Érdemes a természetes zöldes színű, hibátlan ízű-illatú, nem kevert étolajokat felhasználni, míg az olcsó, világos színű, túl híg, idegen szagú, megbízhatatlan eredetű olajok és durva magőrleményeket nem tanácsos megvenni.